top of page
  • Writer's pictureUlla Santti

Duo-junasta seuraava Pohjois-Savon kehitysloikka?

Suomi on sitoutunut YK:n Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen kotimaassa sekä kansainvälisessä yhteistyössä. Työ on edennyt ja maankäytön, asumisen sekä liikenteen MAL-sopimus on vahvistettu Kuopiossakin. Sopimus lujittaa Kuopion kaupunkiseudun kuntien keskinäistä sekä sen ja valtion välistä yhteistyötä.

MAL-sopimuksissa määritellään siinnä mukana oleville kunnille tavoitteet ja konkreettiset toimenpiteet lähivuosien asuntotuotannolle sekä kestävän yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän kehittämiselle. Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen on lausunut ohjelmasta: "MAL-sopimukset tukevat hiilineutraaliustavoitteitamme, kaupunkiseutujen elinvoimaa ja sujuvan arjen rakentamista".


Suonenjoki-Kuopio-Iisalmi -välille uusi junayhteys


Sopimuksen tavoitteena on edistää arjen sujuvuutta ja ympäristöllisesti kestäviä liikenneratkaisuja. Useat kaupungit haaveilevat raitioteistä, mutta suhteellisen harvaan asuttuun ja nauhamaisesti rakennettuun Pohjois-Savoon sopisi paremmin Suonenjoelta Iisalmeen kulkeva Duo-juna, joka sisältyy vuonna 2020 tehtyyn raideliikenneselvitykseen.

Duo-juna kulkisi tunnin välein aamuviidestä iltakymmeneen ja pysäkkejä olisi matkan varrella 15. Tämänhetkiseen rataverkkoon olisi rakennettava junien kohtaamispaikkoja sekä Kuopion ja lähiseudun sisäistä yhdysrataverkkoa Siihen kytkeytyisivät muun muassa Etelä-Siilinjärven Vuorela ja Toivala sekä Kuopion Sorsasalo, Päiväranta, Itkonniemi, rautatieasema, Savilahti, Kolmisoppi, Matkus ja Kurkimäki.


Duo-juna -hankkeen tärkein tavoite on, että junalla tehtäisiin yhä useampi nykyisin autoiltava työ- ja asiointimatka. Se vähentäisi huomattavasti liikenteen päästöjä ja parantaisi ilmanlaatua viitostien liepeillä. Liikenneturvallisuuskin kohenisi ja matkustaminen olisi keleistä riippumattomampaa. Nykyiset Savonradan junayhteydet ovat varsin harvassa Suonenjoki-Kuopio-Iisalmi -välillä ja pysähdysasemia on niukasti.


Positiivisia terveysvaikutuksia


Ilmansaasteet vaikuttavat ihmisten terveyteen. Erityisesti pienhiukkaset aiheuttavat vakavampia terveyshaittoja enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Nykyaikainen sähköistetty raideliikenne ei aiheuta pienhiukkaspäästöjä ja on tästäkin näkökulmasta terveydelle turvallisempi tapa liikkua. Parhaimmillaan työmatka- ja asiointiliikenteen sujuvuus- sekä tehokkuusloikka vahvistaisi myös maakunnan vetovoimaa ja hyvinvointia sekä auttaisi kääntämään Pohjois-Savon väestökehitystä kasvu-uralle.


Harri Auvinen, varakansanedustaja, Kuopio

Ulla Santti, kunnanvaltuutettu, projektipäällikkö, Siilinjärvi


116 views0 comments
bottom of page