top of page
  • Writer's pictureUlla Santti

Miltä näyttää tulevaisuuden Siilinjärvi?

Syksy on verhonnut Siilinjärven väriloistoon, jota harmillisesti varjostaa kouluissa ja päiväkodeissa leviävät koronatartunnat. Tulevat hyvinvointialueet nostattavat kysymyksiä kuntien rooleista ja kuntalaisten keskuudessa saattaa kuulla keskustelua Kuopioon liittymisestä tai puolustuksena Siilinjärven hyvin toimivista palveluista niin Kirkonkylällä kuin Vuorelassa. Meille jokaiselle hyvät lähipalvelut ovat tärkeitä jatkossakin ja meidän tulee perustella painokkaasti niiden säilyttäminen sote-palveluiden siirryttyä hyvinvointialueelle. Toivon mukaan uudet toimintamallit tarjoavat tukea, sekä selkeän hoitoonohjausjärjestelmän ja hoitoprosessin niin mielenterveysongelmien kuin päihteiden aiheuttamien haasteiden kanssa painiville.


Kuntien rooli muuttuu ja uutena vastuualueena otamme työllisyyspalvelut haltuun vuodesta 2024 alkaen. Sivistyspalveluiden tarjoaminen korostuu jatkossa ja on tärkeää huolehtia laadukkaasta perusopetuksesta ja varhaiskasvatuksesta. Kunnalle on tärkeää säilyttää jatkossakin Sakkyn metsäkoulu, Ingmanin käsi- ja taideteollinen, sekä lukio-opetus, jonka vetovoimaisuutta on mahdollista nostaa erikoistumalla esimerkiksi suosiota kasvattaviin urheilulajeihin. Toki tulevaisuuden Siilinjärvellä näiden urheilulajien harjoitteluolosuhteiden tulisi olla erinomaisessa kunnossa. Pitkään toivotun palloiluhallin tai uuden ampumaradan rakentaminen tukisivat nuorten urheiluharrastuksia, sekä tarjoaisivat mahdollisuuden brändin kirkastamiseen kuntamme luonnonvaroja voimakkaasti kuluttavalle kaivosyhtiölle. Toisaalta siilinjärveläiset eivät ole helposti ostettavissa, eikä kaikkia kuntalaisia houkuttele ajatus kutistuvasta entisestä kaivospitäjästä ja kylälle ulottuvasta montusta, joka jätetään tylysti jälkipolvien riesaksi. Kerran tuhottua luontoa ei saada koskaan takaisin.


Meidän onneksemme Itä- ja Pohjois-Suomeen on saatavilla aluekehitysrahaa ennakoitua enemmän, mikä tarjoaa Siilinjärvelle liikenteen logistisena solmukohtana valtavan potentiaalin kunnan kehittämiseen. Meidän tulee nyt olla riittävän innovatiivisia, yhteistyökykyisiä ja rohkeita hakeaksemme rahoitusta alueemme vetovoimaisuuden nostamiseksi maakuntaohjelman kärkialoilla: kone- ja energiatekniikka, puunjalostus, elintarvikkeet, terveysteknologia ja hyvinvointi, matkailu, vesi ja biotalous. Erityisesti meidän on edistettävä yrittäjyyttä, digitaalisuutta, kiertotaloutta ja työvoiman saatavuutta.


Valtuustokauden alussa nostettiin keskusteluun, että tulisiko tulevaisuuden Siilinjärven olla kunta vai kaupunki. Kaupunkina meidät nostettaisiin tilastoissa paremmin esille ja statuksen muutos edellyttäisi ainoastaan lomakkeen täyttämisen, mutta kustannuksia kertyisi markkinointimateriaalien päivittämisestä. Pitkän harkinnan jälkeen olen itse kääntämässä veneen kokan kohti kaupungin suuntaa, sillä se avaisi valtakunnallisen näkyvyyden lisäksi aivan uudenlaisia markkinoinnin mahdollisuuksia. Miltä kuulostaisi asua leppoisan savolaisen maalaiskunnan sijaan kultaisessa Siilinjärven kaupungissa?


Kirjoitus on julkaistu Siilinjärven paikallislehdessä Uutis-Jousessa 7.10.2021.


Kuvaaja: Mika Antikainen Photography


58 views0 comments
bottom of page