top of page
  • Writer's pictureUlla Santti

Yaran kaivostoiminnasta

Updated: Sep 14, 2021

Kirjoittajat: Ulla Santti, Toni Juvonen, Tarja Laatikainen, Heikki Jääskeläinen, Juha Kinnunen, Ari Haaranen


Yaran kaivostoiminta päättyy vuoden 2035 jälkeen, jos Laukansaloon suunniteltua laajennusta ei toteuteta. Jatko pohjautuu tänä keväänä valmistuvaan selvitykseen.


Suhtaudumme laajennukseen kriittisesti.

Esimerkiksi emme tiedä, miten lähelle asuinalueita kaivos tulisi. Kiinteistöjen arvo Leppäkaarteessa ja Sulkavanniityllä laskisi laajennuksen myötä merkittävästi. Jouduttaisiinko asuntoja ja maa-alueita pakkolunastamaan ja kuka vastaisi kustannuksista? Onko mahdollista, että kylän paikkaa joudutaan kuten Kiirunassa?

Moni kuntalainen toivoo Yaran jatkavan Siilinjärvellä työllistämisvaikutustensa vuoksi, joskin työntekijöistä alle puolet asuu Siilinjärvellä. Yritys työllistää myös alihankkijoita, mikä on äärimmäisen hieno asia.


Kuntalaisten on hyvä tietää, mihin olisimme sitoutumassa. Laukansalon laajennuksen myötä kipsin, rikastehiekan ja sivukiven määrä kaksinkertaistuu seuraavan 40 vuoden aikana. Kipsikasa kasvaisi Puijon korkuiseksi. Siilinjärvellä on jo Suomen suurin avolouhos ja 50 780 ha Siilinjärvestä Yara omistaa 3 758 ha.


Avolouhos on ainoa mahdollisuus Laukansalon laajennukselle, sillä muut vaihtoehdot eivät ole taloudellisesti kannattavia. Ympäristöön kohdistuva kuormitus lisääntyy ja toiminnan päätyttyä kaivoksesta jää jäljelle monttu, jota ei kaivoslain mukaan saa täyttää. Nykyisessä ympäristöluvassa määrätty vakuus kattaa kaivostoiminnasta aiheutuvat vahingot 22,1 M€:n edestä. Vireillä olevassa lupahakemuksessa yhtiö esittää vakuudeksi 36,1 M€. Talvivaaran tapauksessa valtio joutui maksamaan pelkästään ympäristöhaittojen ehkäisemisestä 126,5 M€:n edestä.


Läjitysalueella pinta- ja pohjavesien suojaustoimenpiteistä tärkeimpiä ovat suojapumppaukset ja ojajärjestelyt. Yaran vireillä olevasta ympäristölupahakemuksesta kunnan AVI:lle antamassa lausunnossa todetaan, että suojapumppaukset ovat olleet riittämättömiä ja ojitustoiminnoissa on parannettavaa. Läjitysalueen ja allasalueiden suotovesien hallintaa täytyy parantaa huomattavasti, jotta vesialueemme eivät saastuisi lisää kaivostoiminnan seurauksena.


Suomi on nykyisen kaivoslain vuoksi paratiisi kansainvälisille kaivosyhtiöille. Meillä louhituista mineraaleista maksetaan paljon pienempiä korvauksia kuin muualla maailmassa. Lahjoitamme luonnonvaroja ulkomaisille kaivosyhtiöille. Valtion ja Siilinjärven kunnan tulee asettaa tiukemmat rajat kaivostoiminnalle. Meidän on vaadittava selkeä suunnitelma Laukansalon kaivoksen laajuudesta sekä sen aiheuttamista ympäristökustannuksista ja korvauksista Sulkavanniityn, Simonsalon, Mäkelän, Honkamäen, Leppäkaarteen, Ahmon ja Asemanseudun asukkaille.


Siilinjärven Vihreät kuntavaaliehdokkaat

Kuva: Tähän havainnekuvaan on hahmoteltu, miltä Yaran laajennus voisi näyttää toteutuessaan.


Kirjoitus julkaistu Siilinjärven paikallislehdessä Uutis-Jousessa 3.6.2021

bottom of page