top of page
  • Writer's pictureUlla Santti

Kaikkien Siilinjärven tulee olla myös lapsiperheiden Siilinjärvi

Terveiset täältä vanhempainvapaalta! Vieressä tuhisee kolmen kuukauden ikäinen assistentti kainalossa ja vuosi on vaihtunut rauhallisesti. Edellisestä vanhempainvapaastani on vierähtänyt sen verran kauan, että sitä on autuaasti unohtanut, miten paljon pienen ihmisen kanssa on puuhaa. Onneksi elämme hyvinvointivaltiossa, jossa äitien ja isien on mahdollista pitää vapaata töistä ja luottamustehtävistä kunnes pieni ihmisen alku on kasvanut riittävästi hypätäkseen oravanpyörään.


Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuodenvaihteessa ja meitä kaikkia jännittää saammeko säilyttää hyvinvointivaltion myös jatkossa. Esimerkiksi Nilsiässä kärvistellään lääkäripulan kanssa ja päivystys on siirretty lähikuntiin. Ennenhän pystyttiin maksamaan lääkäreille suurempaa palkkaa, mikäli hän lähti töihin pienemmälle kylälle mutta mitä tapahtuneekaan nyt palkkaharmonisaation myötä? Korona-aika kuritti rankalla kädellä synnyttäjiä ja nykyään ei ole tarjolla minkäänlaista synnytys- tai perhevalmennusta, toisin kuin oli esikoista odottaessa vuosia sitten. Videot eivät korvaa vuorovaikutustilanteita suuressa elämänmuutoksessa. Toivotaan, ettei neuvolajärjestelmästä karsita resursseja yhtään enempää, koska meidän on tuettava lapsiperheiden hyvinvointia.


Suomen sykkivimmässä kunnassa liikenneympyrän taideteos on puhuttanut kovasti ja on toivottu, että varat käytettäisiin moposuoraan tai vähävaraisten ruoan jakeluun. On hienoa, että kunnastamme löytyy lähimmäisen rakkautta niin että saimme ruoan jakelun jatkumaan kuntalaisten lahjoitusten turvin. Seuraavaksi uudistetaan linja-autoaseman seutu ja keskustaa tulee piristämään myös uusi K-Supermarket. Toivotaan, että seuraavaksi olisi vuorossa vehreä leikkipuistoalue näkyvällä paikalla keskustassa, koska Siilinjärvellä lapset saavat näkyä ja kuulua. Esimerkiksi Matkuksen ostoskeskus on osannut tehdä lapsiystävällisyydestä kilpailuvaltin leikkipuistoillaan ja viihtyisällä perhehuoneella. Voisiko siitä ottaa oppia myös Siilinjärvellä? Meillä on onneksi hieno Perheentalo, joka tarjoaa vertaistukea, kahvittelu- ja leikkiseuraa. Kaiken kaikkiaan slogan ’Suomen sykkivin kunta’ on hieno ottaen huomioon erilaiset kohderyhmät ja kunnan sijainnin koko Pohjois-Savon liikenteen solmukohtana.


Perheet ovat Siilinjärven kilpailuvaltti lähikuntiin verrattuna, joten pidetään heistä hyvää huolta kuten kaikista muistakin asukkaista. Opetuksen tuntikehystä tulee jatkossa kasvattaa, jotta opettajilla olisi aito mahdollisuus yksilölliseen huomioimiseen opetuksessa sekä puuttua kiusaamistilanteisiin. Kannustaisin myös tulevana vuotena lähimmäisiä kuuntelemaan ystäviä ja perheenjäseniä, sekä tarjoamaan apua elämän karikoissa. Kuluva talvi on meille jokaiselle haasteellinen energianhinnannousun ja inflaation vuoksi. Pidetään siis toisistamme huolta ja hyvää Uutta Vuotta 2023!


Kirjoitus on julkaistu 5.1.2023 Siilinjärven paikallislehdessä Uutis-Jousessa.



bottom of page