top of page
  • Writer's pictureUlla Santti

Pelastustoimella on suuri vaikutus turvalisuuteemme

Pelastustoimen järjestäminen siirtyy kunnilta hyvinvointialueille 1.1.2023, Helsinkiä lukuunottamatta. Tavoitteena on parantaa pelastustoimen palveluja hyvinvointialueilla. Uudistuksessa turvataan pelastustoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen tiivis keskinäinen yhteys ensihoidossa. Pelastustoimen uudistus näkyy väestölle parantuneena parempana ja yhdenmukaisempana palveluna. Tässä muutamia faktoja, jotka aluevaltuutettujen on otettava huomioon päätöksenteossa:

  • Pelastustoimi on lähipalvelu, Suomessa on tällä hetkellä 22 pelastuslaitosta, noin 700 sopimuspalokuntaa ja noin 800 paloasemaa.

  • Onnettomuuksien ennaltaehkäisyllä säästetään ihmishenkiä ja yhteiskunnan varoja. Onnettomuuksien ennaltaehkäisy parantaa ihmisten turvallisuutta, vähentää omaisuusvahinkoja, vaikuttaa työntekomahdollisuuksiin loukkaantumisten vähentyessä ja säästää ihmishenkiä ja yhteiskunnan resursseja

  • Pelastustoimen merkitys korostuu ikääntymisen, kaupungistumisen ja yhteiskunnan haavoittuvuuden kasvun myötä.

Pelastustoimi on minun mielestäni sellainen osa-alue, jota ei kannata jättää pimentoon. Tilastojen mukaan vuoteen 2030 mennessä pelastajista eläköityy noin 25%. Pelastustoimen ja hätäkeskustoiminnan koulutusta uudistetaan. Tällä hetkellä selvitetään tulevaisuuden toimintaympäristön ja työnkuvan vaatimuksia koulutukselle. Toivotaan, että tulevaisuudessakin meillä on tarpeeksi pelastajia, jotka turvaa meidän arkea!

Aluevaltuusto tulee päättäämään alueen palvelutasopäätöksessä, millainen pelastustoimen palvelutaso alueella on.






Recent Posts

See All
bottom of page