top of page
  • Writer's pictureUlla Santti

Siilinjärvi -uhkia ja mahdollisuuksia

Tulevaisuuden uhkakuvat vaikuttavat tällä hetkellä paitsi kuntalaisten omaan tulevaisuuden suunnitteluun, mutta myös Siilinjärven talouteen ja strategiaan. Suomeen ollaan kohta valitsemassa uutta presidenttiä ja nykyisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen tilanteen takia siihen liittyvät kysymykset ovat keskeinen osana keskusteluita, sekä ehdokkaiden osaamisen arviointia. Innostuisivatko siilinjärveläiset tällä kertaa naapurikuntia innokkaammin vaaliuurnille?


Meillä on luonnonvaroihin ja ilmastonmuutokseen liittyvä kestävyyskriisi, jonka ratkaisemiseen on tarttunut suuri määrä yrityksiä ja julkisia organisaatioita. Toimiva kiertotalouden kestävä arvoketju ratkaisisi suuren määrän ympäristöön liittyvistä haasteista ja jäteongelmista, mutta sen saavuttamiseksi on vielä paljon tehtävää. Uusiutuvia ja biopohjaisia materiaaleja voitaisiin käyttää enemmän, tuotteiden elinkaaria tulisi pidentää lainsäädännön avulla ja käytöstä poistuneita materiaaleja täytyisi saada voimakkaammin uudelleen kiertoon. Vaikka ympäristöhaasteita on ratkaistavissa hankkeilla ja kovalla insinöörityöllä, tarvitaan yksilöiden panostuksia esimerkiksi jätteiden lajitteluun ja kestävään energiankäyttöön.


Kun kannustamme yksilöitä toimimaan kestävämmin, kasvatamme samalla ihmisten mieliin yhä laajenevaa varjoa ilmastonmuutoksesta. Mielenterveysongelmaisten tavoittaminen on koettu Pohjois-Savossa haasteelliseksi, silti apua ei ole saatavilla niille, jotka sitä aktiivisesti hakevat. Tähän kohtaanto-ongelmaan haetaan varmasti parhaillaan ratkaisua. Moni vannoo arkipäivän hyvinvoinnin kohentamisessa yhteisöllisen liikunnan nimeen, joka kartuttaa myös sosiaalisia kontakteja. Aikuisiällä oman liikuntamuodon löytäminen tosin koetaan hankalana ja erilaisia harrasteryhmiä on rajoitetusti tarjolla. Löytyisikö meidän työkalupakistamme keino madaltaa liikunnan kokeiluja kaiken ikäisille?


Olen kuullut usean nuoren toteavan, etteivät he halua tehdä lapsia maailmaan, jossa uutiset täyttyvät ainoastaan sään ääri-ilmiöistä, sodasta ja köyhien elämän kurjistamisesta. Tällainen demografian muutos luo myös usean kunnan ylle uhkakuvia. Miten pärjäämme, kun väestö ikääntyy ja veronmaksajia on yhä vähemmän? Tämän vuoksi monella paikkakunnalla kiristetään koulu- ja päiväkotiverkkoa, vaikka samaan aikaan rakennetaan lisää uusia asuinalueita. On tärkeää saada luotettavat arviot lasten määristä, jotta päiväkotien ja koulujen mitoitukset onnistuisivat. Siilinjärvi on tunnetusti perheiden suosiossa ja asukkaiden keski-ikä on moniin kuntiin verrattuna alhaisempi. Meillä on hyvä mahdollisuus vahvistaa perheisiin keskittyvää mielikuvaa entisestään, sillä kaikkea kaikille -markkinointi harvoin tuottaa tulosta. Kuntamme elävöittäminen viherrakentamisella virkistäisi Siilinjärveä kaikenikäisille. Kohta elämme vuoden pimeintä aikaa, johon joulun kynttilät tuovat valoa. Vuoden kääntyessä kevääseen, löytää mediakin kenties uusia mahdollisuuksia uhkien sijaan.


Kirjoitus on julkaistu Siilinjärven paikallislehdessä Uutis-Jousessa 16.11.2023




bottom of page