top of page
  • Writer's pictureUlla Santti

Ukrainan sota koskettaa siilinjärveläisiä

Ukrainan kriisi on herättänyt huolta aseellisen konfliktin mahdollisuudesta myös Siilinjärvellä ja aiheuttanut esimerkiksi Rissalan lentotukikohdan läheisyydessä asuvat pohtimaan turvallisuuttaan. Siilinjärven kunta ylläpitää väestönsuojia ja monissa kerrostaloissa on myös oma väestönsuoja. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat hyökkäys rauhaa ja ihmisyyttä vastaan. Suomi on vuosien saatossa aliarvioinut naapurimaan johdon aikomukset ja nyt joudumme maksamaan pakotteiden mukana tulevan hintalapun, joka tulee olemaan mittava. Toivotaan, että tästä selvitään vain kukkaroa avaamalla. Suomella on yhteinen tahtotila irtautua Venäjän energiariippuvuudesta lisäämällä uusiutuvan energian määrää, mikä nostaa tutkimuksen ja tuotekehityksen arvoa entisestään.


Meneillään on Euroopan suurin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. Migri on arvioinut, että Suomeen voi saapua tuhansia turvapaikanhakijoita. Meillä Siilinjärvellä sijaitsevat Tarinaharjun tilat eivät enää kelpaa vastaanottokeskukseksi vanhentuneen talotekniikan vuoksi. Pohjois-Savossa varautuminen on parhaillaan käynnissä, jotta olisimme edelliskertaa valmiimpia vastaanottamaan pakolaisia. Tähän saakka Suomeen on hakenut turvapaikkaa vasta muutamia satoja.


Venäjän johdon sanaan emme voi luottaa enää jatkossa. Meidän on kuitenkin muistettava, ettei sota ole tavallisten kansalaisten tai varsinkaan Suomessa asuvien venäläisten aiheuttama. Vastarinnasta kertovat useat mielenosoitukset Venäjällä. Rasismille ei saa antaa nyt tilaa, sillä historia on opettanut meitä, ettei muukalaisviha tuo mitään hyvää tullessaan. Siilinjärven koulujen ja meidän vanhempien on huolehdittava riittävästä keskusteluyhteydestä, ettei kiusaaminen pääse valloilleen aiheuttaen uusia pahoja tekoja ja turvattomuutta tulevaisuudessa. Ukrainan tilanteesta on myös keskusteltava lasten kanssa rauhoittavalla tavalla, koska sosiaalinen media on tuonut sodan hyvin lähelle jälkikasvumme arkea. Auttamisen halu on ollut valtaisaa ja kuten monilla paikkakunnilla, myös Siilinjärvellä järjestettiin kirkkokonsertti, sekä suomalaiset itseni mukaan lukien ovat tehneet lahjoituksia järjestöille, hätäavun lähettämiseksi Ukrainaan.


Jatkossa meidän on oltava parempia ennakoimaan muiden maiden aikomuksia soluttautua huoltovarmuuden ja sotilaallisen toiminnan kannalta merkittävien alueiden läheisyyteen, oli kyseessä sitten sellutehdas tai matkailuleirikeskus. Usein nämä invaasiot verhoillaan liiketoiminnaksi, jotka eivät pitkällä aikavälillä lopulta kannata taloudellisesti. Kauppojen hieromisessa saatetaan käyttää bulvaania, eikä tontin takaisin ostamiseksi omistajaan ole lainkaan helppoa saada yhteyttä. Uuden hävittäjähankinnan myötä puolustusvoimat ovat lunastaneet lisää maa-alueita itselleen toiminnan laajentamiseksi. Hallituspuolueet ovat valmiita arvioimaan Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä, mikä vahvistaisi entisestään korkealle arvostettua maanpuolustuskoneistoamme. Päättäjillä on selkeä tahtotila edistää turvallisuuttamme ja voinemme nukkua yömme kohtalaisen levollisin mielin.


Kirjoitus julkaistu Siilinjärven paikallislehdessä Uutis-Jousessa 10.3.2022.



bottom of page