top of page
  • Writer's pictureUlla Santti

Yhteistyöllä vetovoimaa Siilinjärvelle

Kirjoitus on vastine ’Sähköstäkö uutta virtaa Siilinjärvelle’ Elias Ekdahlin 26.10.2021 yleisöosastokirjoitukseen. Siilinjärven kutsuminen kaupungiksi tai kyläksi ei tuo meille suoraan elinvoimaisuutta, mutta antaa ilmaista mainostilaa kaupunkien tilastoissa, joissa Siilinjärvi esiintyisi usein edukseen kaupunkistatuksella. Olen kanssasi samaa mieltä, että kehitys syntyy investointien ja yrittäjien kautta, jolloin kunnan roolina on olla rohkea ja innovatiivinen mahdollistaja. Tähän tarvitaan myös selkeä ja määrätietoinen strategia toimenpiteitä ohjaamaan. Meidän tulee myös tarkastella mahdollisuuksia, mitä voimme yrittäjille ja investoijille tarjota. Näitä voisivat esimerkiksi olla vetovoimainen yrityskeskittymä, kiertotalouden liiketoimintamahdollisuudet, edulliset tonttiratkaisut, toimivat logistiikkaratkaisut ja nuoria yrittäjiä puoleensavetävät innovatiiviset toimistovuokratilat. Meidän tulee näiden lisäksi kehittää Siilinjärvellä jo erittäin vetovoimaiseksi koettuja asumisen ratkaisuja.


On totta, että vetovoimaisuuden kehittämiseksi Siilinjärven keskusta on remontin tarpeessa ja rakentamista kaipaa myös toinen keskustamme Etelä-Siilinjärvellä. Kuntamme kehityshaasteeksi voidaan lukea rakennusten omistajuudet, sillä keskustan rakennukset kuuluvat yksityisomistukseen ja Tarinaharju sairaanhoitopiirille. Mahdollistajana meidän on avattava keskustelut omistajien kanssa kuntamme kehittämiseksi. Siilinjärvi on panostanut esimerkillisesti hammaslääkäri- ja nuorten mielenterveyspalveluihin, jonka vuoksi meillä ei ole samankaltaisia jonoja kyseisten palveluiden piiriin, mikä on huomattava kilpailuetu naapurikuntiin verrattuna. Toivottavasti saamme liikenteen solmukohtana säilyttää toimivat terveyspalvelut myös hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa, ja tähän tarvitsemme jokaista siilinjärveläistä äänestäjää aluevaaleissa. Siilinjärvellä meidän on nyt taloudellisesti järkevää panostaa ensisijaisesti koulujen rakentamiseen ja hankkiuduttava eroon viipaleratkaisuista, koska nykyisillä sähkön hinnoilla rakentaminen huomattavan korkeallakin hinnalla olisi meille edukkaampi ratkaisu, kuin viipalerakennelmat. Vastavalmistuneet yläaste ja lukio olisivat myös vetovoimatekijä perheiden houkuttelemiseksi kuntaamme.


Liikenneyhteyksien kehittämiseksi Suomen valtio, Pohjois-Savon liitto ja Kuopion seutu (Kuopio, Lapinlahti, Leppävirta, Siilinjärvi, Suonenjoki ja Tuusniemi) ovat viimeistelleet kestävän maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen 7.10.2021 seutuseminaarissa kunnanjohtajien allekirjoitustilaisuudessa. Raideliikenteen kehittämiseksi tarvitsemme mittavia valtion tason investointeja, jota tukemaan tarvitsemme pohjoissavolaisen ministerin ajamaan asiaa eduskunnassa. Matkailun ja liike-elämän edistämiseksi koko Pohjois-Savo tarvitsee toimivan lentoliikenteen, jonka kehittämiseen tarvitaan kaikkien Siilinjärven ympäryskuntien saumatonta yhteistyötä. Liikenteen solmukohtana latauspisteiden ohella tarvitsemme biokaasutankkauspisteen kestävämmän yksityisautoilun monipuolistamiseksi, jota kehitetään parhaillaan aluekehityshankkeessa. Tankkauspisteenä toimiminen palvelee enimmäkseen ohiajavaa liikennettä ja tarvitsemme vetovoimatekijöitä pysyvämpään pysähtymiseen paikkakunnalle. Palloiluhallista on tehty esiselvitys ja asiaa edistetään yhteistyössä seurojen kanssa, mutta ei olisi pahitteeksi löytää innokas yrityssponsori kyseiselle hankkeelle. Ideasi Tarinaharjun terveyshotellista yhdistettynä Patakukkulan virkistysreitteihin on vallan mainio. Esteetöntä terveyshotellia voisi höystää kulttuurilla liittämällä mukaan esimerkiksi Kalevalan mystiikkaa, sillä mikään Suomen paikkakunnista ei ole hoksannut tuotteistaa tätä kansainvälisesti tunnettua kansallistarinaa. Aion nostaa ajatuksesi keskusteluun seuraavassa kunnanhallituksessa, jotta voimme edistää investointien ja yrittäjien houkuttelemista kaikkien puolueiden ja viranhaltijoiden yhteistyössä Siilinjärvelle.


Ulla Santti (Vihr.)

kunnanhallituksen ja -valtuuston jäsen

Viranomaislautakunnan kunnanhallituksen edustaja

Siilinjärven Vihreiden valtuustoryhmän pj.

Terve Kunta -verkoston jäsen

Euroopan neuvoston varajäsen


Kirjoitus on julkaistu Siilinjärven paikallislehdessä Uutis-Jousessa 18.11.2021


46 views0 comments
bottom of page